PGDCA 2 IT TRENDS AND TECHNOLOGIES 7715 Exam Paper Solved

Post Graduate Diploma in Computer Application
(Second Semester) Examination, July/August 2021
IT TRENDS AND TECHNOLOGIES (7715)


इकाई I/Unit I

Question 1: शिक्षा में पीपीपी माॅडल क्या है ?
What is PPP model in education?

Answer:

Question 2: Artificial intelligence क्या है ? इसकी अवधारणा और आवेदन लिखिये।
What is artificial intelligence ? Write its concept and application.

Answer: Artificial Intelligence Concepts of AI 


इकाई II/Unit II

Question 3: ई-काॅमर्स के लाभ और कमियाँ लिखिये।
Write benefits and drawbacks of e-commerce.

Answer:

Question 4: मल्टीमीडिया क्या है ? विभिन्न प्रकार के मल्टीमीडिया और इसके उपयोगों के बारे में बताइए।
What is multimedia ? Explain the various types of multimedia and its uses

Answer:


इकाई III/Unit III

Question 5: 2 जी और 3 जी वायरलेस मोबाइल प्रौद्योगिकी की ताकत का वर्णन कीजिए
Describe the strength of 2G and 3G wireless mobile technology

Answer: Mobile technology, 2G, 3G, 4G services

Question 6: Ad hoc मोबाइल नेटवर्क क्या है ?
What is ad hoc mobile network ?

Answer:एड-हॉक नेटवर्क और सेंसर नेटवर्क क्या हैं?


इकाई IV/Unit IV

Question 7: क्लाउड डिलीवरी माॅडल पर एक संक्षिप्त नोट लिखिये|
Write short note on cloud delivery model.

Answer:

क्लाउड डिलीवरी मॉडल निम्नलिखित होते हैं जिनके बारे में ऊपर डी गयी लिंक पर लिखा गया है,

  • Software as a Service (SaaS)
  • Platform as a Service (PaaS)
  • Infrastructure as a Service (IaaS)

Question 8: मोबाइल कंप्यूटिंग की व्याख्या कीजिए और इसका उपयोग लिखिये
Explain mobile computing and write the use of it. 

Answer:मोबाइल कंप्यूटिंग क्या है?


इकाई V/Unit V

Question 9:  System development life cycle की व्याख्या कीजिए|
Explain system development life cycle.

Answer: System Development Life Cycle

Question 10:  MIS की व्याख्या कीजिए|
Explain MIS.

Answer: Introduction to MIS

error: Content is protected !!