PGDCA 1 Database Using MS-Access 7620 Exam Paper Solved

Post Graduate Diploma in Computer Application
(First Semester) Examination, July/August 2021
DATABASE USING MS-ACCESS


(इकाई I/Unit I)

Question 1: Traditional डेटाबेस की अपेक्षा Relational डेटाबेस के क्या फायदे हैं ?
What are the advantages of relational databases over traditional databases ?

Answer: रिलेशनल डेटाबेस क्या हैं (Why use a Relational Database)

Question 2: MS-Access पृष्ठ पर विभिन्न नेविगेशन बटन क्या-क्या हैं ? उनके कार्यों की व्याख्या कीजिए।
What are various navigation buttons on MS-Access page ? Explain their functions.

Answer: 


(इकाई II/Unit II)

Question 3: Validation को परिभाषित कीजिए। डेटा प्रविष्टि पर सत्यापन को कैसे लागू करते हैं ?
Define Validation. How to apply validation on data entry ?

Answer: वेलिडेशन नियम validation rules Data Entry

Question 4: Text डेटाटाइप के विभिन्न फील्ड गुण क्या हैं ? हम किसी फील्ड में डिफाॅल्ट मान कैसे सेट कर सकते हैं ?
What are the different field properties of Text datatype ? How can we set a default value to a field ?

Answer: फील्ड प्रॉपर्टीज (Field Properties) Fields: names, types, properties–default values, format, caption


(इकाई III/Unit III)

Question 5: क्वेरी से आपका क्या अभिप्राय है ? MS-Access में विभिन्न प्रकार की क्वेरी की व्याख्या कीजिए।
What do you mean by query ? Explain various types of query in MS-Access.

Answer: क्वेरी का परिचय (Introduction of Query)

Question 6: रिश्तों में संदर्भात्मक अखंडता से आप क्या समझते हैं ? संदर्भात्मक अखंडता के लिए विभिन्न नियमों को लिखिये।
What do you understand by referential integrity in relationships ? Write various set of rules for referential integrity.

Answer: रेफरेंसियल इंटीग्रटी के लिए नियम सेट करें (Set a rule for Referential Integrity)


(इकाई IV/Unit IV)

Question 7: फाॅर्म को परिभाषित कीजिए। MS-Access में उपलब्ध फार्म के बुनियादी प्रकारों की व्याख्या कीजिए।
Define form. Explain basic types of forms available in MS-Access.

Answer:

Question 8: फाॅर्म डिजाइनिंग में विकल्प बटन और चेकबाॅक्स के उपयोग के बारे में उनके गुणों के साथ बताइए।
Explain the use of option button and checkbox in form designing along with their properties.

Answer: 


(इकाई V/Unit V)

Question 9: रिपोर्ट के विभिन्न खंड क्या हैं ? उनमें से प्रत्येक खण्ड की व्याख्या कीजिए।
What are different sections of report ? Explain each of them.

Answer: रिपोर्ट का परिचय (Introduction to Reports)

Question 10: काॅलम रिपोर्ट के बारे में विस्तार से बताइए। यह सारणीबद्ध रिपोर्ट से कैसे भिन्न है ?
Explain column report in detail. How does it differ from tabular report ?

Answer: रिपोर्ट के प्रकार (Types of Basic Reports): Single Column, Tabular Report Groups/Total, single table report, multi table report

error: Content is protected !!