PGDCA 1 Fundamental of Computers and Information Technology 7617 Exam Paper Solved

PGDCA (First Semester)
Examination, July/August 2021
Fundamental of Computers and Information Technology


इकाई I (Unit I)

Question 1:(a) कम्प्यूटर के बुनियादी घटकों का ब्लॉक आरेख सहित विस्तार से वर्णन कीजिए।
Explain in detail the basic components of Computer with block diagram.

Answer: Block Diagram

Question 1:(b) मेमोरी से आप क्या समझते हैं ? मेमोरी के प्रकार और उनके कार्यों की व्याख्या कीजिए।
what do you understand by Memory ? Explain the types of Memory and their functions.

Answer: कंप्यूटर के तत्व (Components of a computer system) – Control unit, ALU, Input / Output, Memory Mother Board

Question 2:(a) कम्प्यूटर के जनरेशन को विस्तार से समझाइए।
Explain Generations of Computers in detail.

Answer: कंप्यूटर की पीढियां (Generations of computers)

Question 2:(b) प्राइमरी मेमोरी और सेकेंडरी मेमोरी का अंतर उदाहरण सहित स्पष्ट कीजिए।
Explain the difference between Primary Memory and Secondary Memory with example.

Answer: प्राइमरी और सेकेंडरी मेमोरी में अंतर (Primary Vs Secondary Memory)


इकाई II (Unit II)

Question 3:(a) इनपुट डिवाइस  और  आउटपुट  डिवाइस  क्या  है  ?  किन्हीं  चार  इनपुट  डिवाइस  और  चार आउटपुट डिवाइस की व्याख्या कीजिए।
What is Input Device and Output Device ? Explain any four Input Device and four output Device.

Answer:

Question 3:(b) मॉनिटर के प्रकारों की व्याख्या कीजिए। मॉनिटर के कार्यों और विशेषताओं का वर्णन कीजिए।
Explain the types of Monitor. Write functions and characteristics of Monitor.

Answer: मॉनिटर (Monitors)- Characteristics and types of monitor, Size, Digital, Analog, Resolution, Refresh Rate, Interlaced/Non-Interlaced, Dot Pitch

Question 4:(a) इम्पैक्ट प्रिंटर और नॉन इम्पैक्ट प्रिंटर से आप क्या समझते हैं ? इम्पैक्ट प्रिंटर और नॉन इम्पैक्ट प्रिंटर के प्रकारों का वर्णन कीजिए।
What do you mean by Impact Printers and Non Impact Printers ? Describe the types of Impact Printers and Non Impact Printers.

Answer: प्रिंटर और उसके प्रकार (Printers and its Types) Impact and Non-Impact printer, Dot Matrix, Inkjet, Laser 

Question 4:(b) निम्नलिखित की व्याख्या कीजिए:

  1. वॉइस रेकग्निशन
  2. लाइट पेन
  3. टच स्क्रीन
  4. बार कोड रीडर

Explain the following :

  1. Voice Recognition
  2. Light Pen
  3. Touch Screen
  4. Bar Code Reader.

Answer:


इकाई III (Unit III)

Question 5:(a) सिस्टम सॉफ्टवेयर और एप्लीकेशन सॉफ्टवेयर का अंतर उदाहरण सहित स्पष्ट कीजिए।
Explain difference between System Software and Application Software with example.

Answer:

Question 5:(b) निम्नलिखित पर उदाहरण सहित टिप्पणी लिखिए:

  1. मशीन लेवल लैंग्वेज
  2. असेंबली लेवल लैंग्वेज
  3.  हाई लेवल लैंग्वेज
  4.  4 जीएल।

Write notes on the following with example :

  1. Machine Level Language
  2. Assembly Level Language
  3. High Level Language
  4. 4GL.

Answer: प्रोग्रामिंग लैंग्वेज (Programming Languages) Machine, Assembly, High Level, 4GL, their Merits and Demerits

Question 6:(a) ऑपरेटिंग सिस्टम के कार्यों और विशेषताओं वर्णन कीजिए ।
Explain the functions and features of Operating System.

Answer: ऑपरेटिंग सिस्टम (Operating System)

Question 6:(b) कंपाइलर, असेंबलर और इंटरप्रेटर में अंतर स्पष्ट कीजिए।
Explain the difference between Compiler, Assembler and Interpreter.

Answer: कम्पाइलर, इंटर प्रिटर और असेम्बलर (Uses of Assemblers, Compilers and Interpreter)


इकाई IV (Unit IV)

Question 7:(a) संक्षिप्त टिप्पणी लिखिए

  1. हाफ डुप्लेक्स एवं फुल डुप्लेक्स कम्युनिकेशन
  2. कोएक्सियल एवं फाइबर ऑप्टिक्स केबल
  3. क्लाइंट/सर्वर एवं पीयर-टू-पीयर नेटवर्क
  4. डायल अप एवं लीज्ड लाइन्स।

Write short notes on :

  1. Half Duplex and Full Duplex Communication
  2. Coaxial and Fiber Optics Cable
  3. Client/Server and Peer-to-Peer Network
  4. Dial up and Leased Lines.

Answer:

Question 8:(a) संचार प्रक्रिया क्या है ? संचार के घटकों को उदाहरण सहित समझाइए।
What is Communication Process ? Explain the Components of Communication with example

Answer: कम्युनिकेशन और उसके  तत्व (Component of communication)- sender, receiver, transmission medium & protocol

Question 8:(b)  सूचना प्रौद्योगिकी में संचार क्यों महत्वपूर्ण है? उपयुक्त उदाहरण सहित अपने शब्दों में स्पष्ट कीजिए।
Why is Communication important in Information Technology ? Explain in your own words with suitable example

Answer:


इकाई V (Unit V)

Question 9:(a)  निम्नलिखित की व्याख्या कीजिए

  1. एफ ए टी
  2. फाइल और डायरेक्टरी संरचना
  3. नेमिंग रूल्स
  4. डॉस फाइल सिस्टम।

Explain the following :

  1. FAT
  2. File and Directory Structure
  3. Naming Rules
  4. DOS File System.

Answer:

Question 9:(b) डिस्क  ऑपरेटिंग सिस्टम (DOS) के  कोई  चार  आंतरिक  और  चार  बाहरी  कमांड  लिखिए।
Write any four Internal and four External Commands of Disk Operating System (DOS).

Answer: डॉस कमांड्स (DOS Commands): Internal – DIR, MD, CD, RD, COPY, COPY CON, DEL, REN. External­ TREE, FORMAT, SORT, FDISK, MODE, ATIIRIB, HELP, SYS etc.,

Question 10:(a) फ्री/ओपन सोर्स और प्रोप्राइटरी सॉफ्टवेयर की अवधारणा को समझाइए। फ्री/ओपन सोर्स और प्रोप्राइटरी सॉफ्टवेयर के नाम लिखिए।
Explain the concept of Free/Open Source and Proprietary Software. Write the names of Free/Open Source and Proprietary Software.

Answer: ओपन सोर्स तथा प्रोपराईटरी सॉफ्टवेयर क्या हैं? (Concepts of Free/Open Source and proprietary software)

Question 10:(b) लिनक्स ऑपरेटिंग सिस्टम के बेसिक कंपोनेंट्स क्या हैं ? प्रत्येक घटक की व्याख्या कीजिए।
What are the Basic Components of Linux Operating Systems ? Explain each component.

Answer: लिनक्स (LINUX) के कॉम्पोनेन्ट  

error: Content is protected !!