PGDCA 1 Fundamentals Of Multimedia 7621 Exam Paper Solved

Post Graduate Diploma in Computer Application
(First Semester) Examination, July/August 2021
FUNDAMENTALS OF MULTIMEDIA


(इकाई I/Unit I)

Question 1: आज के समय में मल्टीमीडिया की इलेक्‍ट्राेनिक मीडिया में क्या आवश्यकता है ? उदाहरण सहित समझाइए।
In present time what is the requirement of multimedia in electronic media ? Explain with example.

Answer: Need of Multimedia

Question 2: RTF और HTML टेक्स्ट से आप क्या समझते हैं ? समझाइए।
What do you understand by RTF and HTML text ? Explain.

Answer: RTF & HTML texts


(इकाई II/Unit II)

Question 3: Analog sound  और Digital sound में क्या अंतर है ? सचित्र समझाइए।
What is the difference between Analog sound and Digital sound ? Explain with diagrams.

Answer: Analog V/ S Digital Sound

Question 4: 3D sound और MIDI पर टिप्पणी लिखिए।
Write a note on 3D sound and MIDI.

Answer: 


(इकाई III/Unit III)

Question 5: ग्राफिक्स से आप क्या समझते हैं ? ग्राफिक्स के विभिन्न गुणों को समझाइए।
What do you understand by graphics ? Explain various characteristics of graphics.

Answer: 

Question 6: वेक्टर ग्राफिक्स और रास्टर ग्राफिक्स में क्या अंतर है ? इमेज रिजोलुशन पर टिप्पणी लिखिए।
What is the difference between vector graphics and raster graphics ? Write note on image resolution.

Answer: Vector and Raster Graphics


(इकाई IV/Unit IV)

Question 7: एनालाॅग तथा डिजिटल वीडियो को समझाइए।
Explain Analog and Digital video.

Answer:

Question 8: वीडियो के विभिन्न स्टैंडर्ड का विस्तृत वर्णन कीजिए।
Describe in detail various video standards.

Answer: various video standards.


(इकाई V/Unit V)

Question 9: हैड माउंटेड डिस्प्ले क्या है ? समझाइए।
What is Head Mounted display ? Explain.

Answer: Head Mounted display

Question 10: निम्नलिखित पर टिप्पणी लिखिए:

  1. वर्चुअल रियलिटी
  2. बूम केव।

Write notes on the following :

  1. Virtual reality
  2. Boom cave.

Answer: 

error: Content is protected !!