DCA 1 MS ACCESS 7808 Exam Paper Solved

Diploma in Computer Application (First Semester)
Examination, July/August 2021
DATABASE USING MS ACCESS ( 7808)

Solved Paper


(इकाई I/Unit I)

Question 1: डाटाबेस से आप क्या समझते हैं ? कम्प्यूटर सिस्टम में इसका मुख्य उद्देश्य क्या है ?
What do you mean by database ? What is its main purpose in computer system ?

Answer: डेटाबेस क्या हैं (What is a Database)

Question 2: डाटाबेस Application Software क्‍या है? M.S. Access में डाटाबेस की भूमिका क्‍या है?
What is database application software ? What is role of M.S. Access in database ?

Answer: ऍम एस एक्सेस का परिचय (Introduction to MS Access)


(इकाई II/Unit II)

Question 3: MS Access में डाटा टाईप क्या है ? इसके प्रकारों को उदाहरण सहित समझाइये।

What is data type in M.S. Access ? Write its types with example.

Answer: डाटा टाइप्स (Data Types)

Question 4: निम्न को उदाहरण सहित समझाइये:

Explain the following with example :

(a) Sort
(b)Find/Replace
(c) Freeze Column
(d) Import

Answer:


(इकाई III/Unit III)

Question 5: Queries और Filter के बीच क्या अंतर है ? उदाहरण सहित समझाइये।

What is difference between Queries and Filter ? Explain with example.

Answer:

Question 6: निम्न पर संक्षिप्त टिप्पणी लिखिए:

Write short notes on the following :

 

(a) Set a rule for Referential Integrity
(b) Find record with select query
(c) Find duplicate record with query
(d) Add/Save a relationship queries

Answer:


(इकाई IV/Unit IV)

Question 7: डाटाबेस में फार्म क्या होते हैं ? ब्वसनउदंत और ज्ंइनसंत फार्म को उदाहरण सहित समझाइये।

What are forms in database ? Explain Columnar and Tabular forms with example.

Answer:

Question 8: निम्न को उदाहरण सहित समझाइये:

Explain the following with example :

(a) Create template
(b) Header and Footer
(c) List box form wizard
(d) Check box.

Answer:


(इकाई V/Unit V)

Question 9: रिपोर्ट क्या है ? विभिन्न प्रकारों की रिपोर्ट्स को उदाहरण सहित समझाइये।

What is Report ? Explain different types of Reports with example.

Answer: रिपोर्ट का परिचय (Introduction to Reports)

Question 10: सिंगल टेबिल रिपोर्ट एवं मल्टी टेबिल रिपोर्ट में क्या अंतर है ? उदाहरण सहित समझाइये।

What is difference between Single table report and Multi table report ? Explain with example.

Answer: रिपोर्ट के प्रकार (Types of Basic Reports): Single Column, Tabular Report Groups/Total, single table report, multi table report

error: Content is protected !!