PGDCA 2 Internet And Web Designing 7716 Exam Paper Solved

PGDCA (Second Semester)
Examination, July/August 2021
INTERNET AND WEB DESIGNING (7716)


(इकाई I/Unit I)

Question 1: (a) इंटरनेट से आप क्या समझते हैं। इसके विकास क्रम को समझाये|
What do you understand by internet ? Explain its growth cycle ?

Answer:

Question 1: (b) वेब ब्राउजर क्या है ? इसके फंक्शन्स की व्याख्या कीजिये।
What is web browser ? Explain its functions.

Answer: Web Browsers & its functions

Question 2: (a) सर्च इंजन से आप क्या समझते हो ? किन्हीं दो सर्च इंजन के बारे में विस्तार से लिखिये।
What do you understand by search engine ? Explain any two in detail.

Answer: Concept of Search Engines

Question 2: (b) निम्नलिखित पर संक्षिप्त टिप्पणी लिखिए:वेब सर्वर

  1. वेब सर्वर
  2. वीसेट।

Write short notes on the following :

  1. Web server
  2. VSAT.

Answer:


(इकाई II/Unit II)

Question 3: (a) HTMLसे आप क्या समझते हैं ? HTML के बेसिक टैग को उपयुक्त उदाहरण सहित समझाइये।
What do you understand by HTML ? Explain basic Tags of HTML with suitable example.

Answer:

Question 3: (b) HTML में प्रयोग होने वाले विभिन्न प्रकार के Formatting tag को उदाहरण सहित समझाइये।
Explain all different Formatting tags with example which is used in HTML.

Answer: Text Formatting tag in HTML

Question 4: (a) HTML में Table tag को उदाहरण सहित समझाइए।
Explain Table tag with example in the reference of HTML.

Answer: Table Layout and Presentation

Question 4: (b) HTML में List Tag क्या है ? इसके प्रकारों को उदाहरण सहित समझाइये।
What is List Tag in HTML ? Explain all its types with example.

Answer: List Types and Its Tags


(इकाई III/Unit III)

Question 5: (a) JavaScript में Variable तथा Array objects को समझाइए।
Explain Variable and Array Objects in reference of Java Script.

Answer:

Question 5: (b) JavaScript से आप क्या समझते हैं ? इसके Functions को समझाइए।
What do you understand by Java Script ? Explain its functions.

Answer:

Question 6: (a) CSS से आप क्या समझते हैं ? विस्तारपूर्वक व्याख्या कीजिये।
What do you understand by CSS ? Explain in detail.

Answer: Cascading Style Sheet (CSS) – Introduction creating style using inline and external CSS

Question 6: (b) CSS में Effects को उपयुक्त उदाहरण सहित समझाइए।
Explain the term Effects with taking suitable example with reference of CSS.

Answer: 


(इकाई IV/Unit IV)

Question 7: (a) WYSIWG HTML editor से आप क्या समझते हैं ? विस्तारपूर्वक व्याख्या कीजिये।
What do you understand by WYSIWG HTML Editor ? Explain in detail.

Answer: Introduction to WYSIWG HTML editor

Question 7: (b) HTML Editor से क्या फायदे हैं ? समझाइये।
What are the merits of HTML Editor ? Explain.

Answer:

Question 8: (a) Expression web  के द्वारा नया पेज कैसे डिजाइन कर सकते हैं ? समझाइये।
How to design a new page through Expression web ? Explain.

Answer:

Question 8: (b) नई साइट क्रिएट करने की चरणबद्ध प्रक्रिया को समझाइये।
Explain all the process steps to create a new site.

Answer:


(इकाई V/Unit V)

Question 9: (a) वर्ड प्रेस में थीम को कैसे जोड़ते हैं ?
How to add theme in Word Press ?

Answer: Word Press Themes

Question 9: (b) वेब होस्टिंग करने की क्या प्रक्रिया होती है ? समझाइये।
What is the process of Web Hosting ? Explain.

Answer: Web Hosting – Concept

Question 10: (a) प्रोटोकाॅल से आप क्या समझते हैं ? विभिन्न प्रकार के प्रोटोकाॅल को समझाइए।
What do you understand by Protocol ? Explain all its type.

Answer:

Question 10: (b) डोमेन नेम को रजिस्टर करने की क्या प्रक्रिया होती है ? समझाइये।
What is the process to register the domain name ? Explain.

Answer:

error: Content is protected !!