MCQ VB.Net

Visual Basic Part 2

Ques. (16-30)

16. Solution Explorer क्या प्रदर्शित नहीं करता है ?


  • Form Properties
  • Reference Folder
  • Form File
  • Assemble File

Correct Answer : Form Properties

17. New Project dialog box में डेवलपर किस प्रकार का प्रोजेक्ट चुन सकता है ?

  • Visual Basic Projects
  • Visual C# Projects
  • Visual C++ Projects
  • All of the above.

Correct Answer : All of the above.

18. कौनसा Visual Studio IDE का मुख्य अंग नहीं है ?


  • Solution Explorer
  • Tool Box
  • Start Menu
  • Designer Window

Correct Answer : Start Menu

19. VB.Net में ASP का पूरा नाम क्या है ?

  • Active Service Pages
  • Active Server Pages
  • Acrice Server Pages
  • Acrice Service Pages

Correct Answer : Active Server Pages

20. इनमें से कौनसा IDE का हिस्सा नहीं है ?

  • Code editor window
  • Properties window
  • Form layout window
  • General window

Correct Answer : General window

21. इनमें से Application बनाने के लिए Visual Basic किस टूल की अनुमति देता है?


  • Real time
  • Graphical User Interface
  • Menu Driven
  • None Of These

Correct Answer : Graphical User Interface

22. विसुअल बेसिक  _____________ है |

  • Procedural programming language
  • Object-oriented programming language
  • Hyperlink programming language
  • Sequential programming language

Correct Answer : Object-oriented programming language

23. Visual Basic में, हम किस ऑब्जेक्ट के साथ काम करते हैं ?

  • Programmer preference
  • Projects, solutions, and procedures
  • Classes, actions, and disciplines
  • Properties, methods, and events

Correct Answer : Properties, methods, and events

24. इनमें से कौनसा IDE का हिस्सा नहीं है ?

  • Project Explorer Window
  • Code window
  • Form layout window
  • Text box

Correct Answer : Text box

25. Properties को हम दो तरीके से देख सकते हैं –

  • Alphabetic and Categorized
  • Alphabetic and Numeric
  • Numeric and Alphanumeric
  • None of these

Correct Answer : Alphabetic and Categorized

26. Net में कितने प्रकार के डाटा टाइप सबसे ज्यादा प्रयोग किये जाते हैं ?

  • 4
  • 5
  • 6
  • 3

Correct Answer : 5

27. इनमे से कौनसा Net में बेसिक डाटा प्रकार है ?

  • Boolean
  • Byte
  • Char
  • All of the above.

Correct Answer : All of the above.

28. NET में इनमें से कौनसा Boolean Data  type का परिवर्तित रूप है?

  • CBool(expression)
  • CByte(expression)
  • CChar(expression)
  • CDate(expression)

Correct Answer : CBool(expression)

29. NET में इनमें से कौनसा String Data Type  का परिवर्तित रूप है?

  • CStr(expression)
  • CSByte(expression)
  • CShort(expression)
  • CSng(expression)

Correct Answer : CStr(expression)

30. “dim” एक _______ है |

  • data type
  • keyword
  • operator
  • symbol

Correct Answer : keyword

Add Comment

Click here to post a comment

Download our Android App

Computer Hindi Notes Android App

Latest update on Whatsapp

अति आवश्यक सूचना

यदि आपको कंप्यूटर विषय से सम्बंधित कोई नोट्स नहीं मिल रहे हैं तो हमें सूचित करें

Request Form / निवेदन फॉर्म 

जिनके नोट्स बन गए हैं वो अपने नोट्स नीचे दी गयी लिंक पर क्लिक करके देख सकते हैं
Requested notes / अनुरोध किए गए नोट